10. tammikuuta 2007

Matkustamisesta ja sen tärkeydestä


Kirjeenvaihtaja ei koskaan ole ollut mikään matkustajatyyppi. Lähinnä hän on ihmetellyt aina muiden halua lehteä huvikseen tutkiskelemaan kaiken maailman paikkoja, jotka sijaitsevat jossain huitsin nevadassa. Jos jännitystä elämäänsä haluaa, niin ainakin täällä Turussa voi tutustua vaikka erilaisiin lähiöihin. Takuulla mielenkiintoinen kokemus pyöriä kuppiloissa Varissuolla perjantai-iltana. Ja extremeäkin on siinä ihan mukavasti. Ellei itse satu asumaan Varissuolla. Ohessa kartta Varissuosta, jonka avulla voi suunnitella tutustumisretkensä suuntaviivat.

Jotenkin minulle on jäänyt myös hämäräksi se, että minkä takia on ihan pakko nähdä kaikki maailman paikat. Pyramideista, Eiffelin tornista ja muista nähtävyyksistä saa ihan tarpeeksi tietoa vaikka tietokoneen ruudulta. Ja eipähän tule tuhlattua luonnonvarojakaan. Toisaalta, vaikka kuinka painaisi tätä palloa ympäri, ei kuitenkaan ehdi kaikkea nähdä. Näin se vain on. Eli miksi lähteä toivottomaan yritykseen?

Joku näsäviisas matkustelun kannattaja älähtää tässä vaiheessa seuraavaa: "Mutta ne erilaiset kulttuurit! Ja ihmiset!". Niinpä niin. Keskivertomatkustelija tutustuu paikalliseen kulttuuriin höpisemällä jotain respan, jonkun liikkeen myyjän ja anniskelupaikkojen tarjoilijoiden kanssa. Siinä sitä varmaan tulee varmasti syvällisempi kokemus jostakin kulttuurista, kuin lukemalla vaikkapa muutaman kirjan kyseisen kultturialueen kirjailijoilta.

Ja lopuksi, tämän lyhyen puheenvuoroni päätteksi totean että kirjeenvaihtajalla on matkustuskammo. Meinasin joskus kahdeksanvuotiaana jäädä Helsinborg-Helsingör väliä liikennöivään lauttaan. Itku ja poru oli sen jälkeen kova. Äiti onneksi kuitenkin löytyi ja pääsin Tanskan maalle. Kirjeenvaihtaja kuitenkin arvostaa niitä (ja saattaisi itsekin lähteä) jotka opiskelevat tai työskentelevät muualla kuin kotimaassaan. Siitä on sentään jotain hyötyä.

Seuraavassa painavassa puheenvuorossaan ajatteli kirjeenvaihtaja tutustuttaa lukijansa spinneihin, kvarkkeihin ja muihin maailmankaikkeuden ilmiöihin. Niissä onkin enemmän ihmeteltävää kuin vaikkapa Puutorin Vessassa.

Ei kommentteja: