13. maaliskuuta 2007

Poliittinen kirjeenvaihtaja

Kirjeenvaihtaja kävi äänestämässä ennakkoon. Numero 81 tuli vaalilippuseen piirrettyä. Vihreille ja Ville Niinistölle meni ääneni. Kirjeenvaihtaja kun on aidosti huolissaan pallomme tulevaisuudesta, joten puolueen valinta ei ollut ollenkaan vaikeaa. Eikä ehdokkaankaan, tiedän Villen hyväksi tyypiksi. Eli helppoa oli, kirjeenvaihtajan elämä äänestyskopissa.

Tuhoan tässä nyt yleissuomalaista periaatetta olla kertomatta ketä äänesti ja miksi. Toki kannatan vaalisalaisuutta, muuten kun olisi mahdollista vaikuttaa ihmisen äänestämiseen painostamalla. Olen kuitenkin sitä mieltä, että turha sitä omaa näkemystään asioiden hoidosta, on vakan alla pitää. Reilusti vain kailottamaan oman aatteensa puolesta. Muuten ei poliittista keskustelua synny. Luonnollisesti työmaailmassa voi olla eri säännöt. Kirjeenvaihtajattaren kanssa keskustelimme juuri asiasta. Hänen ammatissaan (toimittaja) kun ei, tuo aatteellinen näkemys asioista saisi työssä näkyä. Kirjeenvaihtaja ei onneksi kärsi samasta ongelmasta. Vaikka en sivutyössäni juuri työkavereille omia aatteitani julista. Vaikka silloin tällöin mieleni tekisikin.

Kaiken kaikkiaan vaalienaluskeskustelu on ollut kirjeenvaihtajan mielestä varsin pliisua ja höttöistä. Jos näistä vaaleista parhaiten muistetaan SAK:n mainos, niin jotakin poliittisesta keskustelusta jäi puuttuumaan. Suurimmat tulevaisuuteen liittyvät ongelmat Suomen kannalta, eli ilmastonmuutos ja suurien ikäluokkien eläköityminen, on siististi lakaistu sivuun. Kyseiset asiat ovat kyllä sen verran isoja asioitakin, että niihin voi olla vaikea saada poliittisesti otetta. Ja politiikassa on aina mukavampi luvata joitakin kohennuksia nykytilaan, kuin puhua tulevista ongelmista. Vaikka nämä ongelmat jo kolkuttelisivat ovella. Keneltäkään kun ei, ainakaan ennen kuin vaalitulos on laskettu, haluttaisi viedä mitään.

Mutta katsotaan nyt kuinka vaaleissa käy. Kysäisenpä nyt fiksuilta lukijoiltani, että kiellettiinkö Suomessa gallupien teko, puolueiden kannatuksesta, lähellä vaaleja? Kun niitä ei juuri ole lehdissä viime aikoina näkynyt, ja aikaisemmin niitä mielestäni on tehty viime hetkeen asti. Ihan hyvä vain, jos asia on näin. Niiden julkaisemilla vaalinalusviikoilla, kun varmasti on vaikutusta ihmisten äänestyskäyttäytymiseen.

---

Vastaankin itse omaan kysymykseeni. Näköjään gallupeja tehdään edelleen, vaikka vaalit lähestyvät. Ehkä vain sitten en ole seurannut kovin tarkasti vaalikeskustelua. Täältä löytyy viimeisimmän yhteenveto.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Täällä näyttäisi olevan kaikista viimisin gallup:
http://www.yle.fi/vaalit/2007/id55566.html
Ei suuria yllätyksiä ja muutoksia entiseen.
Nimim. vihreästi vasemmalle V-S

Kirjeenvaihtaja kirjoitti...

Kiitokset tiedosta! Tosin, eiköhän tuokin gallup vanhene piakkoin. Sen verran väärässä olin näistä gallupien määrästä :).

Anonyymi kirjoitti...

Gallupeja on tullut nyt suht harvoin, ja niiden saama julkisuus on aika maltillinen (vrt syksyn Ruotsin vaalit). Mylly pyörii suorastaan unettavan jahnaavasti.
Nimim. vasemmalta kajahtaa

Kirjeenvaihtaja kirjoitti...

Vasemmalta kajahtaneelle. Olisiko aika pusulle oikealle poskelle? Jos vaikka tehtäis treffit tänään :).