31. maaliskuuta 2007

Kirjeenvaihtaja gastronomian maailmassa

Kirjeenvaihtajapariskunta suuntasi juhla-illalliselle, kirjeenvaihtajattaren syntymäpäivän kunniaksi, Turun gastronomian mekkaan Ravintola Hermaniin. Hermanni on lukuisia palkintoja kerännyt (mm. vuoden 2003 Suomen vuoden ravintola) panimoravintola Aurajoen kupeessa.

Kirjeenvaihtaja nautiskeli Hermannissa Turku Menun (40 e), ruokajuomaksi valikoitui Willm Cremant d`Alsace Brut kuohuviini (34 e). Kuohuviini kun on vain niin mukava juoma. Ja hyvältä se maistui. Ehkä se ei täysin sopinut yhteen karitsanpotkan kanssa, mutta muuten se toimi. Aperitiivien jälkeen pöytään tupsahti jokirapukeittoa tillivaahdolla. Keitto oli kevyt, kuohkea mutta täyteläinen. Ehkä jotain pientä lisäjännitystä makuun olisi kaivannut, mutta hyvältä tuo maistui.

Pääruokana kirjeenvaihtaja nautti haudutettua karitsanpotkaa yrttikuorrutetulla karitsanfileellä ja timjamikastikkeella. Karitsa oli pehmeää ja mureaa, kuin karitsan pehmoinen turkki. Annos oli myös näyttävän näköinen. Potkasta törrötti mukavasti luu kohti taivaita. Kuin karitsan viimeisenä, näyttävänä eleenä. Kastike oli, kirjeenvaihtajan makuun, hiukkasen liian suolainen, eivätkä timjamin aromit tulleet kovin vahvasti esiin. Pääasiaan oli siis nostettu tuo karitsanpotkan leppeä maku. Mikä sinällään on varsin ymmärrettävä valinta. Kirjeenvaihtajatar kehui kovasti omaa paahdettua siikaansa.

Jälkiruokana kirjeenvaihtajan pohjattomaan vatsalaukkuun pääsi sekoilemaan uuniomenakohokas vaniljajäätelöllä. Loistavaa. Muuta ei voi sanoa. Ehdottomasti menun kruunaaja. Kohokkaan aromit kieppuivat mukavasti kielellä ja jäätelö tasapainotti loistavasti. Myös kirjeenvaihtajattarelta maistettu mascarponetorttu raparperisorbetilla vaikutti yhtä hienostuneelta ja herkulliselta, kuin kirjeenvaihtajan annos.

Kirjeenvaihtaja kiittää, ruuan lisäksi, erinomaista palvelua, leppoisaa ilmapiiriä ja luonnollisesti omaa ihastuttavaa seuralaistaan. Hinnat luonnollisesti rasittavat, ainakin kirjeenvaihtajan kukkaroa, siinä määrin, ettei Hermannissa varmasti usein tule vierailtua. Kerran vuodessa on kuitenkin mukavaa päästä nauttimaan kuninkaallisesta olosta. Sinne myös saa onneksi tallustella sen näköisenä kuin on. Paikan päällä oli kaikennäköisiä nautiskelijoita.

Tänään kirjeenvaihtaja tallustelee Polkkiksen häihin. Mitäköhän jännää siellä saa?


Ei kommentteja: