4. helmikuuta 2007

"Ne eivät osuisi tältä etäisyydeltä elefant..."

Kuuluisia viimeisiä sanoja olivat nuo. Kysessä oli Unionin kenraali John Sedgwick vuonna 1864. Kirjeenvaihtaja on lueskellut Nicholas Hobbesin Kaikki sodasta kirjaa. Hauska kirja hieman vähemmän hauskasta aiheesta. Kiusaan kanssaihmisiäni parilla lainauksella kyseisestä opuksesta.

Kuivakalla brittihuumorilla on pitkä historia

Ilmeisesti on niin, että brittien huumorintaju on kehittynyt pitkän aikavälin tuotoksena. Sen verran monia vastaavia juttuja, kuin tässä olevat lainaukseni kirjasta löytyi. Varsinkin Wellingtonilla ja Churchillillä on silloin tällöin ollut pilke silmäkulmassa.
Luulin että hän tarkoitti messilaskuamme.

Tuntematon RAF:n lentäjä kuultuaan Churchillin puheen"Koskaan sodankäynnin historiassa eivät niin monet olo olleet niin paljon velkaa niin pienelle joukolle".

Toivoisin saavani selkeät ohjeet Hänen Majesteettinsa Hallitukselta, jotta minulle selviäisi paremmin miksi raahaan armeijaa tämä autiomaan yli. Tulkintani mukaan on kaksi mahdollisuutta, olen listannut ne oheen. Toteutan niistä toisen parhaan kykyni mukaan mutta en kykene molempiin:

1. Koulutan Espanjassa armeijan univormuihin pukeutuvia englantilaisia virkamiehiä lontoolaisten tilinpitäjien ja kirjureiden iloksi, tai
2. varmistan, että Napoleonin joukot ajetaan pois Espanjasta

Ote Wellingtonin herttuan, oletettavasti Keski-Espanjasta Britannian ulkoministeriöön, kirjoittamasta kirjeestä vuodelta 1812

Logiikkaa

Logiikka ei välttämättä myöskään ole ollut sotaa käydessä aina kovimmassa huudossa. Mutta mikäs siinä. Anti mennä vaan!

Oikea sivustani on kovan hyökkäyksen kohteena, vasen sivustani perääntyy. Keskusta on musertumassa. Manööverien tekeminen mahdotonta. Tilanne on erinomainen. Hyökkään.

Kenraali Ferdinand Foch Kenraali Jofrelle Marnen taistelussa, 1914


1. Tämä asema pidetään ja joukko-osasto pysyy paikallaan kunnes se vapautetaan.
2. Vihollinen ei saa estää tämän käskyn toteutumista
3. Mikäli joukko-osasto ei pysy asemissa hengissä, se pysyy asemissa kuolleena, mutta joka tapauksessa se pysyy asemissa.
4. Mikäli yksikin sotilas yrittää antautua kranaattikauhun tahi jonkin muun syyn vuoksi, hän pysyy asemissa kuolleena.
5. Mikäli tykit tuhotaan, joukko-osastu puolustautuu Mills-kranaateilla tahi muilla erikoisuuksilla.
6. Ja lopuksi, kuten edellä on mainittu, asemat pidetään.

Korpraali Cambellin erikoiskäsky 1. joukko-osastolle vuodelta 1917, käsky löydettiin takaisin vallatusta bunkkerista, joten käskyä mitä ilmeisimmin noudatettiin.

Tiesittekö muuten, että italialaisten taisteluvarustuksen osana toisessa maailmansodassa oli ekspressokeitin tai, että sota on syttynyt niin leivonnaisten, lehden levikin nostamisen, irti leikatun korvan ja hävityn futismatsin takia? Vähältä piti myös vuonna 1860, ettei ahne sika aiheuttanut sotaa Yhdysvaltojen ja Kanadan välillä.

Ei kommentteja: