8. huhtikuuta 2007

Kaljasoppaa

Kirjeenvaihtajan käsiin eksyi täällä, Ämmälän kylässä Karviassa, mielenkiintoinen keittokirja. Kirja on painettu vuonna 1909 Tampereella ja komian opuksen nimi on "Keittokirja - yksinkertaisen ja helppohintaisen ruuan valmistamista varten". Kaikissa ohjeissa on mukana raaka-aineiden hinnat. Annokset on myös suunniteltu sen aikaiselle normaalin kokoiselle perheelle, eli kymmenelle hengelle. Mausteina vilahetelevat lähinnä suola, pippuri, inkivääri. Mutta otetaanpa esittelyyn kaljasopan ohje. Tätä voivat sitten kokeilla, kaikki kirjeenvaihtajan lukijat pääsiäisen kunniaksi. Kaljasoppa on kirjeenvaihtajattaren tädin mukaan hyvää, niin kuumana kuin kylmänäkin. Smk. on muuten Suomen markkaa (tämä ruoka ei tosin maksa kuin 57 penniä).

Kaljasoppaa

4 litraa kaljaa a 5 p. .......................Smk. -: 20
4 ruokal. perunajauhoja ...................... " -: 12
5 " fariinisokeria .................................. " -: 25
Yht. -:57

Walmistaminen: 4 litraa hapanta kaljaa ja 2 litraa wettä pannaan tulelle. 4 ruokal. perunajauhoja sekotetaan kylmään weteen ja kun keitto kiehuu, kaadetaan seos siihen ja keittoa sekotetaan kauhalla huolellisesti. Kun soppa sen jälkeen taas kiehuu, otetaan se heti tulelta ja lisätään siihen 5 ruokal. fariininisokuria. Kun sokuri on sulanut, on soppa valmis. Sitä syödään jästileivän tai wehnäsen kanssa.


1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Sinulla on hallussasi loistava suurperheen emännän niksikirja. Sen avulla mummuni kokkaili lapsikatraalleen ja asujammille.
Juurimuhennos kiinnostaa tänäpänäkin.