8. toukokuuta 2007

Eurofiisuvanin elämää

Kirjeenvaihtaja on pienen ikänsä diggaillut Euroviisuja. Diggailua ei mitenkään vähentänyt Lordin viimevuotinen voitto, jota kirjeenvaihtaja onnistuneesti ounasteli aikanaan. Kirjeenvaihtaja on kuunnellut tämän vuoden viisuja jo vapusta lähtien. Tasoa voisi väittää aika hyväksi. Lordin voitto pisti potkua koko viisumeininkiin. Lordin kopioita ei, pienistä peloista huolimatta, ole vaan viisut ovat keskenään varsin erilaisia. Juuri tällä hetkellä kirjeenvaihtajan koneella soi Georgian viisu. Hienoääninen naislaulaja vetää hieman Björkin suuntaista veisantaa.

Kuka sitten ne viisut voittaa? Lordin seuraajan valinta on kiharainen juttu. Vedonlyöntitoimistotkaan eivät ole löytäneet selvää suosikkia. Ruotsi, Valko-Venäjä, Serbia, Sveitsi ja Ukraina ovat viiden kärki ainakin Eurobet-sivustolla. Näistä se voittaja voi hyvinkin löytyä. Itse pitäisin vahvimpina ennakkosuosikkina Sveitsin DJ Boboa ja Ruotsin The Arkia.

Kirjeenvaihtaja on eniten kuunnellut Bulgarian hypnoottista rummutusmeininkiä, tuota mainittua Georgiaa, Arkin glamrokkia, Bobon vampyyristä kesähittiä, Tsekin korisevaa hardrokkia, Andorran iloista skeittirokkimeininkiä ja Venäjän diskojytkettä. Ja kaikkia muitakin. Kuuntelua kestäviä biisejä on viitisentoista. Sen sijaan kirjeenvaihtaja ei suosittele Norjaa tai Portugalia.

Ja niin se yllätysvoittajaveikkaus vielä. Olisiko Andorran vuoro? Kiva piisi ja pieni maa. Vaikka mielikappaleeni kaikista on Bulgarian Elitsa Todorovan ja Stoyan Yankulovin Water.

Ai niin, Suomi meinasi unohtua. Ei ole tänä vuonna minkään sortin saumoja Hannalla. Leave me alone. Pläh. Hienot viisut saamme kuitenkin nähdä ja kuulla!

2 kommenttia:

Jussi-Pekka Hakkarainen kirjoitti...

Tuo Tsekin koriseva hard rock on onneksi käsite, josta en oikein osaa sanoa juuta enkä jaata, mutta jos Kabát (Takki) tuolla kaljarokilla menee jatkoon, niin on kumma, sillä "Pikku neiti" on oikeastaan aika kökkö kappale. Tietty vieressä on maita, jotka varmasti äänestävät yhtyettä - maantieteelleen yhtye ei voi mitään.

Kabát oli viime vuoden myydyin yhtye/artisti täällä ja nauttivat aika laajaa kansansuosiota ja siksi ei ollutkaan yllätys, että juuri Kabát meni karsinnoista jatkoon loppukilpailuun.

Muuten paikalliset tuntuvat olevat aikas pihalla koko euroviisu-kulttuurista. Euroviisut rinnastuvat usein ABBA:n kulta-aikoihin tai Ruslanaan, jolla oli taannoin pikkuhitti täällä radiossa. Laulukilpailuihin ei oikein osata suhtautua asiaankuuluvalla camp-hengellä - itse asiassa eipä juuri mitenkään. Se ei oikein tunnu kiinnostavan täällä ketään. Nämä on enemmän tällaista idols-kansaa.

Karsinnatkin olivat jotenkin silleen sutaisten pistetty pystyyn ja järjestäjä ei ehkä saanut kaikkia haluamiaan esiintyjiä lopulta lavallekaan. Esim. eräs kiintotähdistä, paikallinen Katri Helena, vetäytyi pois kilpailuista viime metreillä ja haukkui järjestäjät pystyyn.

No, mutta ei huolta ystävät, sillä tuolla kappaleella, tällä bändillä ja näillä lähtökohdilla "Tsekkoslovakian tie" vaihtuu Suomen tieksi ja tulee kulumaan useampi vuosikymmenen että täältä viisuvoittaja tulisi, mutta "Douze points pour la republique Tcheque" voi hyvinkin kajahtaa jo heti ensimmäisellä yrittämällä.

Paljon on silti opittavaa täkäläisillä, paaaaljon.

Kirjeenvaihtaja kirjoitti...

Ei tuo Tsekkien meininki loppujen lopuksi niin kauhiasti tästä suomalaisesta eroa. Varsinkaan tuo camp-hengen osalta. Väkisin pitää tehdä Suomesta joka kerta jonkinlainen suosikki. Vaikka se ei todellakaan sitä, minkään vedonlyöntitoimiston tai ennakoinnin, mukaan tällä kertaa ole. Juuri näin tuossa iltapäivälehden lööpin, jossa yritettiin väkisin muokata viisuja The Arkin ja Hannan väliseksi kamppailuksi. Surkuhupaista. Ja niin perin euroviisusuomalaista.

Eikö voisi vain nauttia niistä hauskoista, ja vähemmän hauskoista yrityksistä, tehdä biisi josta koko Eurooppa tykkää. Kansallisuustunne paistaa liikaa vieläkin läpi tässä Suomen viisumeinigissä.

Mielestäni viisut ovat nimenomaan hauska show, jota on rattoisaa analysoida. Ja tänä vuonna tuntuu olevan muutama hyvä biisikin mukana.

Mutat epäilemättä tsekit seuraavat tässä asiassa meitä suomalaisia :). Huvittavaa sinällään...